W czerwcu specjalnymi składnikami zupy w projekcie Pomysłowy Zupomaniak były młode ziemniaki oraz bób i kalafior. Dziękuję wszystkim za nadesłane swoich przepisów na zupę z wykorzystaniem tych składników. Tytuł Pomysłowego Zupomaniaka w tym miesiącu wędruje do Pani Jolanta Burska, która podzieliła się z nami swoim przepisem na ZUPĘ „ORIENTALNY BOBER”.
Składniki:
Farsz do pierożków:
Składniki na ciasto:
Bób gotujemy z czosnkiem i solą. Oddzielnie gotujemy kalafior i ziemniaki. Po ugotowaniu i wystudzeniu
wszystko gnieciemy widelcem, następnie mieszamy i dodajemy trawę cytrynową, imbir, kurkumę oraz drobno pokrojoną miętę.
Zagniatamy ciasto na pierożki. Następnie, je cienko wałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kształt. Z wykrojonego ciasta i farszu lepimy pierożki. Kiedy będą gotowe, wrzucamy je na wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch.
Do wywaru drobiowo-wołowego wrzucamy obrane i pokrojone w słupki warzywa i dodajemy: ziele angielskie, listki laurowe oraz pieprz. Gotujemy do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Do talerza wkładamy ugotowane pierożki i zalewamy je gorącym rosołem. Do dekoracji można dodać kilka ziaren ugotowanego bobu oraz parę listków mięty. Smacznego!
Dziękuję za pomysł na pyszną zupę oraz apetyczne zdjęcie autorstwa Pani Jolanty Burskiej.