„Ryba na szpinaku” – zupa przygotowana dla Pytania na Śniadanie TVP2
23.01.2018 to był ważny dzień dla mnie 🙂 Po raz pierwszy miałam przyjemność gotować zupę na wizji. Nie ukrywam – emocje były 🙂
Było pozytywne zamieszanie, dużo uśmiechu, a zapachy podobno rozchodziły się po całym studio 🙂 I dobrze! Bo jak się gotuje, to sam zapach ma już kusić 🙂
0,5l soku z kiszonej kapusty (lub mniej, jeśli sok jest bardzo kwaśny)
Przyprawy do zupy:
Lubczyk
Rozmaryn
Cząber
Pieprz ziołowy
Papryka czerwona słodka
Siemię lniane
Umyć ogony wołowe. Włożyć je do garnka z zimną wodą i zagotować. Usunąć ewentualne szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy i gotować do miękkości mięsa, czyli około 3h.
Następnie korzystając z samego wywaru, pokroić marchewkę w talarki oraz pozostałe warzywa. Dodać przyprawy z wyjątkiem siemienia lnianego, które dodajemy, gdy zupa jest już na talerzu. Gdy warzywa będą al. dente dodać domowy przecier pomidorowy i zacierki. Na 10min przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę rybę, a następnie sok z kapusty i śmietanę. Poszatkowany szpinak dajemy do zupy na końcu i gotujemy go tylko do zagotowania zupy. Na końcu posypujemy szczyptą świeżo zmielonego siemienia lnianego.
Używamy technologii takich jak pliki cookie do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Robimy to, aby poprawić jakość przeglądania i wyświetlać spersonalizowane reklamy. Wyrażenie zgody na te technologie umożliwi nam przetwarzanie danych, takich jak zachowanie przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre funkcje i wygląd.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.