Program Przemian wg Moniki Honory a inne diety oparte na zupach
Jak zapewne doskonale wiesz, większość dostępnych w Polsce, jak i na świecie diet, skupia się głównie na problemie walki z nadmiarem kilogramów, ignorując inne, ważne aspekty zdrowej utraty wagi. Nagła zmiana codziennej rutyny, dostosowanie się do narzuconych, często rygorystycznych zaleceń jest efektowne, jednak tylko do momentu zakończenia odchudzania. Powrót do starych zwyczajów, często powoduje powrót kilogramów, czyli znienawidzony efekt jo-jo. Osoby chcące za wszelką cenę schudnąć, zapominają o fundamentalnych podstawach w procesie utraty wagi jakim są: odpowiednie przygotowanie psychiczne, dbałość o zdrowie, a także pielęgnacja ciała. Mój Program Przemian powstał po to, aby pomóc zdobyć Ci szczuplejszą sylwetkę, a także kompleksowo przeprowadzić Cię przez proces utraty wagi.
Pomyślałam, że wspólnie możemy przyjrzeć się dietom, które podobnie jak Program Przemian, oparte są na zupach. Na czym polega różnica?
Dość dobrze znana w Stanach Zjednoczonych tzw. dieta zupna (Soup Diet) zapoczątkowana została przez Adriane Galisteu – prezenterkę telewizyjną, która podbiła świat tym pomysłem. Przeczytałam gdzieś, że zdaniem celebrytki będąc na takiej diecie można schudnąć nawet 9 kilogramów. Kolejnym ciekawym trendem obecnym już od kilu lat w Stanach jest souping. Jak możesz się domyślić, dieta ta opiera się na spożywaniu zup kremów oraz zup z kawałkami warzyw. W Polsce natomiast słynnymi są m.in. tzw. dieta prezydencka oraz dieta dr Dąbrowskiej (warzywno-owocowa, w której również można komponować zupy). Pierwsza wskazana opiera się na zupie kapuściano-warzywnej, jedzonej w nieograniczonych ilościach przez 7 dni. W tracie trwania diety, dodatkowym uzupełnieniem są niektóre owoce oraz warzywa, natomiast przez 3 ostatnie dni, można spożywać niewielkie ilości mięsa, ryb czy też ryżu. Dieta ta, tak samo jak metoda dr Dąbrowskiej należą do diet niskokalorycznych. Co to oznacza? Jak doskonale wiecie, niska wartość kaloryczna wpływa na oczyszczenie i detoksykację układu pokarmowego, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania skomplikowanego systemu, jakim jest ludzkie ciało.
Jednak mimo tych zalet, nie jest to najlepsze rozwiązanie, szczególnie do regularnego stosowania. Podczas głodówki zachodzi wiele zmian, które znacznie obciążają organizm i nie dostarczają mu wszelkich potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania, w tym witamin i mikroelementów. W efekcie, zmniejszona odporność, będzie wpływała na większą podatność na infekcje oraz choroby. Podczas tego typu niskokalorycznych diet, gdzie dzienna wartość kaloryczna wynosi około 600 kcal – a stosowana jest nawet do 40 dni, możemy zauważyć szybką utratę masy ciała (głównie ubytek wody), a także zmniejszanie się tkanki mięśniowej, a na końcu tłuszczowej. Jednak potocznie zwane głodówki, bardzo często doprowadzają do zawrotów i bólu głowy, a także nudności. Jest to wynik oczyszczania organizmu, co jest naturalne. Jednak przy tak niskiej podaży kalorycznej, objawy mogą się nasilać i wynikają również z braku energii do podstawowego funkcjonowania organizmu.
Kolejną bardzo ważną kwestią jest zmniejszająca się przemiana metabolizmu. Zazwyczaj sądzimy, że nadmiar spożywanej żywności znacząco wpływa na pogorszenie przemiany materii, natomiast zmniejszenie ilości przyjmowanego pożywienia, znacznie ją poprawi. Nic bardziej mylnego! Pamiętajcie, że stosując diety z małą podażą kaloryczną ingerujemy w swój metabolizm. Nasz organizm dostaje wtedy komunikat „przetrwaj”, a więc spowolnia wszelkie mechanizmy. Nie wydatkuje energii tylko ją gromadzi. W związku z tym, nasza dieta początkowo przebiegająca pomyślnie z widocznym spadkiem masy ciała, nagle staje… i co wtedy? Głównym sprawcą jest nasz metabolizm. Chcąc „szybko” schudnąć sprawiamy sobie o wiele większą krzywdę, niż gdybyśmy trzymali się prawidłowej diety z wolniejszym spadkiem masy ciała.
No dobrze, ale diety się kończą i co wtedy? Na początku oczyszczamy organizm, stosujemy soki warzywne, owocowe, dania z gotowanych warzyw w formie wywarów, a później stosujmy się do zdrowych nawyków żywieniowych. Jest to słuszne postępowanie – po każdej diecie, należy zwracać szczególną uwagę na to, co spożywamy, a także w jakiej formie i ilości. Jest to niezbędne działanie w celu uniknięcia efektu jo-jo. Najczęściej to o czym zapominamy, to utrzymanie tych dobrych nawyków żywieniowych po zakończeniu diety. Powrót do starych zwyczajów, wpływa na powrót wagi z nawiązką. Nie wiem jakie masz doświadczenia, ale ja przechodziłam przez ten etap wiele razy. Efekt jo-jo powodował we mnie niechęć, rezygnacje, a także frustrację.
Pamiętaj, że zupy to tylko narzędzie Programu Przemian. Całokształt działań pokazanych przeze mnie to odpowiednie przygotowanie, wsparcie bliskich, odszukanie wewnętrznej motywacji, a także prawidłowa pielęgnacja ciała i aktywność fizyczna.
To co ma dla mnie ogromne znaczenie to odchudzanie się, ale w BEZPIECZNY sposób. Program Przemian, dzięki któremu schudłam 40 kg, nie jest idealny dla wszystkich. Zawsze powtarzam – każdy organizm jest inny, indywidualny i nie każdemu pomaga ta sama metoda. Jednak chcę tu zwrócić Twoją uwagę na wiele szkód, które mogą powodować monoskładnikowe diety (czyli polegające na spożywaniu jednego typu produktu w dowolnej liczbie posiłków), w dużym stopniu obciążające organizm. To co stworzyłam, bazując na konsultacjach lekarskich, czyli cały Program obejmujący prawidłowe przygotowanie do odchudzania, sposób i wytyczne – jak przyrządzać zupy, a także w jaki sposób pielęgnować swoje ciało i od jakich zacząć ćwiczeń – tworzy jedność, która jest niezbędna do uzyskania zamierzonego efektu w ZDROWY sposób. RÓŻNORODNOŚĆ to kolejna bardzo istotna dla mnie kwestia, ponieważ nie lubię monotonii. To co proponuję, to spożywanie gotowanych produktów, takich jak warzywa, mięso, makarony, kasze, czy ryż, w sposób zróżnicowany – w formie zupy. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych składników. Jedz minimum 5-6 porcji dziennie, a także porcję owoców, aby dostarczyć witamin i słodyczy w naturalnej postaci. Jednak przede wszystkim – nie rezygnuj z ulubionych produktów (pod warunkiem, że są one przygotowane w formie zupy 🙂 ). Do tego nie zapominaj o wodzie z cytryną rano, a także o szklance wody z miodem przed snem. Jeśli należysz do grona osób, które nie wyobrażają sobie swojego dnia bez kawy, nie obawiaj się sięgnąć po łyżeczkę cukru, aby zaspokoić potrzebę słodkiego smaku. Restrykcyjne diety są bardzo skuteczne w początkowych etapach, jednak późniejsze efekty bywają już różne i mogą powodować wspominany już wiele razy efekt jo-jo. Smakując i dostarczając do swojego organizmu choć małą część ulubionych smaków, produktów – uchronimy się przed pokusą.
Podsumowując, nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Jeśli jesteś na początku drogi z zupami, sporządzaj je nieco gęstsze, a z czasem zacznij przyrządzać je w proporcjach: pół wywaru na pół gęstych składników, takich jak warzywa, kasza, makaron, czy ryż. To pozwoli krok po kroku, przyzwyczaić się do nowego sposobu żywienia i nie wywoła „szoku” dla organizmu. Pamiętaj, że jeśli po zjedzeniu 6 porcji zupy nadal czujesz głód, nie bój się sięgnąć po dokładkę. To samo w drugą stronę, nawet jeżeli nie jesteś głodny to spożywanie 3 porcji w ciągu dnia – to zdecydowanie za mało! Program uczy nas kultury jedzenia opartego na wolnym spożywaniu posiłków, jedzeniu wysokokalorycznych produktów do godziny 14:00 i umożliwieniu organizmowi odpoczynku w trakcie nocy, poprzez 4 godzinną przerwę od ostatniego posiłku. W Programie Przemian ważne jest to, aby jeść wolno i nie przejadać się, jednocześnie nie doprowadzając do łaknienia.
Poniżej przedstawiam krótką charakterystykę diet zupnych i tych warzywno-owocowych oraz Programu Przemian.
Dieta Prezydencka
Dieta dr Dąbrowskiej
Souping
Dieta zupowa
Program Przemian
Poniżej przedstawiam przykładowe, całodzienne menu, które zawiera około 2 000 kcal. To wartość pozwalająca zdrowo schudnąć, a jednocześnie prawidłowo funkcjonować naszemu organizmowi.
Smacznego 🙂
Na czczo (powstaniu z łóżka)
SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ, CIEPŁEJ WODY Z CYTRYNĄ
Zupa na śniadanie (około 7:00 – 8:00)
MALINOWY CZAR
SKŁADNIKI (na 5 porcji)
PRZYGOTOWANIE
Wartość odżywcza porcji:
Drugie śniadanie (około 10:00)
PÓŁ JABŁKA + JEDNA MAŁA GRUSZKA
Wartość odżywcza:
Zupa na obiad (około 12:00) oraz (około 14:00)
GRYCZANA NA ŻEBERKACH – Zalecane spożycie 2 porcji
SKŁADNIKI (na 6 porcji)
PRZYGOTOWANIE
Wartość odżywcza 2 porcji (2x330g):
Zupa na podwieczorek/ deserowa (około 16:00)
MIGDAŁÓWKA
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE
Wartość kaloryczna porcji:
Zupa na kolację (4 godziny przed snem) (około 18:00) oraz (około 20:00)
CUKINIA W CHILLI – Zalecane spożycie 2 porcji
SKŁADNIKI (na 5 porcji)
PRZYGOTOWANIE
Wartość odżywcza 2 porcji (2x400g):
Bezpośrednio przed snem
SZKLANKA WODY PRZEGOTOWANEJCIEPŁEJ Z ŁYŻECZKĄ MIODU
Wartość odżywcza:
Dodatkowo w ciągu dnia zaleca się spożycie:
🙂 smacznego 🙂