Program Przemian a inne diety zupowe



Program Przemian wg Moniki Honory a inne diety oparte na zupach

Jak zapewne doskonale wiesz, większość dostępnych w Polsce, jak i na świecie diet, skupia się głównie na problemie walki z nadmiarem kilogramów, ignorując inne, ważne aspekty zdrowej utraty wagi. Nagła zmiana codziennej rutyny, dostosowanie się do narzuconych, często rygorystycznych zaleceń jest efektowne, jednak tylko do momentu zakończenia odchudzania. Powrót do starych zwyczajów, często powoduje powrót kilogramów, czyli znienawidzony efekt jo-jo. Osoby chcące za wszelką cenę schudnąć, zapominają o fundamentalnych podstawach w procesie utraty wagi jakim są: odpowiednie przygotowanie psychiczne, dbałość o zdrowie, a także pielęgnacja ciała. Mój Program Przemian powstał po to, aby pomóc zdobyć Ci szczuplejszą sylwetkę, a także kompleksowo przeprowadzić Cię przez proces utraty wagi.

Pomyślałam, że wspólnie możemy przyjrzeć się dietom, które podobnie jak Program Przemian, oparte są na zupach. Na czym polega różnica?

Dość dobrze znana w Stanach Zjednoczonych tzw. dieta zupna (Soup Diet) zapoczątkowana została przez Adriane Galisteu – prezenterkę telewizyjną, która podbiła świat tym pomysłem. Przeczytałam gdzieś, że zdaniem celebrytki będąc na takiej diecie można schudnąć nawet 9 kilogramów. Kolejnym ciekawym trendem obecnym już od kilu lat w Stanach jest souping. Jak możesz się domyślić, dieta ta opiera się na spożywaniu zup kremów oraz zup z kawałkami warzyw. W Polsce natomiast słynnymi są m.in. tzw. dieta prezydencka oraz dieta dr Dąbrowskiej (warzywno-owocowa, w której również można komponować zupy). Pierwsza wskazana opiera się na zupie kapuściano-warzywnej, jedzonej w nieograniczonych ilościach przez 7 dni. W tracie trwania diety, dodatkowym uzupełnieniem są niektóre owoce oraz warzywa, natomiast przez 3 ostatnie dni, można spożywać niewielkie ilości mięsa, ryb czy też ryżu. Dieta ta, tak samo jak metoda dr Dąbrowskiej należą do diet niskokalorycznych. Co to oznacza? Jak doskonale wiecie, niska wartość kaloryczna wpływa na oczyszczenie i detoksykację układu pokarmowego, co jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania skomplikowanego systemu, jakim jest ludzkie ciało.

Jednak mimo tych zalet, nie jest to najlepsze rozwiązanie, szczególnie do regularnego stosowania. Podczas głodówki zachodzi wiele zmian, które znacznie obciążają organizm i nie dostarczają mu wszelkich potrzebnych składników do prawidłowego funkcjonowania, w tym witamin i mikroelementów. W efekcie, zmniejszona odporność, będzie wpływała na większą podatność na infekcje oraz choroby. Podczas tego typu niskokalorycznych diet, gdzie dzienna wartość kaloryczna wynosi około 600 kcal – a stosowana jest nawet do 40 dni, możemy zauważyć szybką utratę masy ciała (głównie ubytek wody), a także zmniejszanie się tkanki mięśniowej, a na końcu tłuszczowej. Jednak potocznie zwane głodówki, bardzo często doprowadzają do zawrotów i bólu głowy, a także nudności. Jest to wynik oczyszczania organizmu, co jest naturalne. Jednak przy tak niskiej podaży kalorycznej, objawy mogą się nasilać i wynikają również z braku energii do podstawowego funkcjonowania organizmu.

Kolejną bardzo ważną kwestią jest zmniejszająca się przemiana metabolizmu. Zazwyczaj sądzimy, że nadmiar spożywanej żywności znacząco wpływa na pogorszenie przemiany materii, natomiast zmniejszenie ilości przyjmowanego pożywienia, znacznie ją poprawi. Nic bardziej mylnego! Pamiętajcie, że stosując diety z małą podażą kaloryczną ingerujemy w swój metabolizm. Nasz organizm dostaje wtedy komunikat „przetrwaj”, a więc spowolnia wszelkie mechanizmy. Nie wydatkuje energii tylko ją gromadzi. W związku z tym, nasza dieta początkowo przebiegająca pomyślnie z widocznym spadkiem masy ciała, nagle staje… i co wtedy? Głównym sprawcą jest nasz metabolizm. Chcąc „szybko” schudnąć sprawiamy sobie o wiele większą krzywdę, niż gdybyśmy trzymali się prawidłowej diety z wolniejszym spadkiem masy ciała.

No dobrze, ale diety się kończą i co wtedy? Na początku oczyszczamy organizm, stosujemy soki warzywne, owocowe, dania z gotowanych warzyw w formie wywarów, a później stosujmy się do zdrowych nawyków żywieniowych. Jest to słuszne postępowanie – po każdej diecie, należy zwracać szczególną uwagę na to, co spożywamy, a także w jakiej formie i ilości. Jest to niezbędne działanie w celu uniknięcia efektu jo-jo. Najczęściej to o czym zapominamy, to utrzymanie tych dobrych nawyków żywieniowych po zakończeniu diety. Powrót do starych zwyczajów, wpływa na powrót wagi z nawiązką. Nie wiem jakie masz doświadczenia, ale ja przechodziłam przez ten etap wiele razy. Efekt jo-jo powodował we mnie niechęć, rezygnacje, a także frustrację.

Pamiętaj, że zupy to tylko narzędzie Programu Przemian. Całokształt działań pokazanych przeze mnie to odpowiednie przygotowanie, wsparcie bliskich, odszukanie wewnętrznej motywacji, a także prawidłowa pielęgnacja ciała i aktywność fizyczna.

To co ma dla mnie ogromne znaczenie to odchudzanie się, ale w BEZPIECZNY sposób. Program Przemian, dzięki któremu schudłam 40 kg, nie jest idealny dla wszystkich. Zawsze powtarzam – każdy organizm jest inny, indywidualny i nie każdemu pomaga ta sama metoda. Jednak chcę tu zwrócić Twoją uwagę na wiele szkód, które mogą powodować monoskładnikowe diety (czyli polegające na spożywaniu jednego typu produktu w dowolnej liczbie posiłków), w dużym stopniu obciążające organizm. To co stworzyłam, bazując na konsultacjach lekarskich, czyli cały Program obejmujący prawidłowe przygotowanie do odchudzania, sposób i wytyczne – jak przyrządzać zupy, a także w jaki sposób pielęgnować swoje ciało i od jakich zacząć ćwiczeń – tworzy jedność, która jest niezbędna do uzyskania zamierzonego efektu w ZDROWY sposób. RÓŻNORODNOŚĆ to kolejna bardzo istotna dla mnie kwestia, ponieważ nie lubię monotonii. To co proponuję, to spożywanie gotowanych produktów, takich jak warzywa, mięso, makarony, kasze, czy ryż, w sposób zróżnicowany – w formie zupy. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych składników. Jedz minimum 5-6 porcji dziennie, a także porcję owoców, aby dostarczyć witamin i słodyczy w naturalnej postaci. Jednak przede wszystkim – nie rezygnuj z ulubionych produktów (pod warunkiem, że są one przygotowane w formie zupy 🙂 ). Do tego nie zapominaj o wodzie z cytryną rano, a także o szklance wody z miodem przed snem. Jeśli należysz do grona osób, które nie wyobrażają sobie swojego dnia bez kawy, nie obawiaj się sięgnąć po łyżeczkę cukru, aby zaspokoić potrzebę słodkiego smaku. Restrykcyjne diety są bardzo skuteczne w początkowych etapach, jednak późniejsze efekty bywają już różne i mogą powodować wspominany już wiele razy efekt jo-jo. Smakując i dostarczając do swojego organizmu choć małą część ulubionych smaków, produktów – uchronimy się przed pokusą.

Podsumowując, nie bójmy się eksperymentować w kuchni. Jeśli jesteś na początku drogi z zupami, sporządzaj je nieco gęstsze, a z czasem zacznij przyrządzać je w proporcjach: pół wywaru na pół gęstych składników, takich jak warzywa, kasza, makaron, czy ryż. To pozwoli krok po kroku, przyzwyczaić się do nowego sposobu żywienia i nie wywoła „szoku” dla organizmu. Pamiętaj, że jeśli po zjedzeniu 6 porcji zupy nadal czujesz głód, nie bój się sięgnąć po dokładkę. To samo w drugą stronę, nawet jeżeli nie jesteś głodny to spożywanie 3 porcji w ciągu dnia – to zdecydowanie za mało! Program uczy nas kultury jedzenia opartego na wolnym spożywaniu posiłków, jedzeniu wysokokalorycznych produktów do godziny 14:00 i umożliwieniu organizmowi odpoczynku w trakcie nocy, poprzez 4 godzinną przerwę od ostatniego posiłku. W Programie Przemian ważne jest to, aby jeść wolno i nie przejadać się, jednocześnie nie doprowadzając do łaknienia.

Poniżej przedstawiam krótką charakterystykę diet zupnych i tych warzywno-owocowych oraz Programu Przemian.

Dieta Prezydencka

  • Stosowana 7 dni (oraz wielokrotność 7 dni)
  • Deficyt składników odżywczych, witamin
  • Monotonność diety (jedna zupa + włączanie dodatków)
  • Mięso/ ryż pojawiają się w niewielkich ilościach w 3 ostatnich dniach diety
  • Bardzo niska kaloryczność diety
  • Nie uwzględnia „zachcianek”, czyli bardzo restrykcyjna
  • Cel – oczyszczenie organizmu/ szybka utrata masy ciała
  • Nie uwzględnia psychicznego przygotowania do procesu odchudzania
  • Nie uczy prawidłowych nawyków żywieniowych

 

Dieta dr Dąbrowskiej

  • Stosowana do 40 dni
  • Deficyt składników odżywczych, wynikający z eliminacji produktów
  • Monotonność diety
  • Bardzo niska kaloryczność diety około 600 kcal/ dzień
  • Dieta oparta na warzywach i owocach
  • Stosowanie głównie produktów surowych, rzadziej gotowanych
  • Nie uwzględnia zachcianek
  • Cel – oczyszczenie organizmu
  • Nie uwzględnia psychicznego przygotowania do odchudzania
  • Częściowo uczy prawidłowych nawyków żywieniowych (tylko w momencie przejścia do kolejnego etapu – wychodzenia z diety- dodatek węglowodanów złożonych, białek, tłuszczy)

Souping

  • Oparta na warzywach gotowanych na bulionach warzywnych czy wołowych
  • Stosowanie zup typu krem, a także tradycyjnych
  • Cel – oczyszczenie organizmu
  • Nie uwzględnia psychicznego przygotowania do odchudzania
  • Brak konkretnych zasad diety
  • Utrata masy ciała nawet do 9 kg w ciągu tygodnia

 

Dieta zupowa

  • Stosowana 7 dni (lub wielokrotność 7 dni
  • Różnorodność składników odżywczych
  • Niska kaloryczność diety około 900 kcal/ dzień
  • Spożywanie 5-6 posiłków, po ok. 250g
  • Nie uwzględnia większości „zachcianek” (np. zaspokojenie słodkiego smaku)
  • Cel – oczyszczenie organizmu/ szybka utarta masy ciała
  • Nie uwzględnia psychicznego przygotowania do odchudzania
  • Częściowo wskazuje prawidłowe nawyki żywieniowe (stosowanie węglowodanów złożonych, białek, zdrowych tłuszczy)
  • Utrata masy ciała nawet do 4 kilogramów w tygodniu

 

 

Program Przemian

  • Może być stosowany nawet kilka miesięcy
  • Zróżnicowana dieta, bogata w składniki odżywcze, witaminy i mikoelementy (gotowane warzywa, mięso, makarony/ kasze/ ryż – w jednym garnku) oraz surowe owoce
  • Stosowanie gotowanych produktów (poza porcją owoców)
  • Kaloryczność dzienna na poziomie 1600 – 2000 kcal, pozwalająca na prawidłowe funkcjonowanie organizmu
  • Spożywanie min. 5-6 porcji zup po ok. 400g /porcja (np. 3 różne zupy dwa razy dziennie) + porcja owoców + napoje + kefir
  • Stosowanie zup tradycyjnych (nie miksowanych)
  • Uwzględnia „zachcianki” smakowej i słabości
  • Cel – prawidłowa, zdrowa i bezpieczna utrata wagi bez efektu jo-jo
  • Uwzględnia psychiczne przygotowanie do procesu odchudzania
  • Uczenie się prawidłowych nawyków żywieniowych
  • Zalecana utrata wagi to średnio jeden kilogram w tygodniu (uzależnione od momentu odchudzania)
  • Zmiana nawyków żywieniowych krok po kroku. Szansa na stopniowe przyzwyczajanie się do nowego stylu jedzenia

 

Przykładowe menu Programu Przemian

Poniżej przedstawiam przykładowe, całodzienne menu, które zawiera około 2 000 kcal. To wartość pozwalająca zdrowo schudnąć, a jednocześnie prawidłowo funkcjonować naszemu organizmowi.

Smacznego 🙂

 

Na czczo (powstaniu z łóżka)

SZKLANKA PRZEGOTOWANEJ, CIEPŁEJ WODY Z CYTRYNĄ

Zupa na śniadanie (około 7:00 – 8:00)

MALINOWY CZAR

SKŁADNIKI (na 5 porcji)

    • 1l mleka 2%
    • Garść świeżych malin
    • 1,5 szklanki kaszy manny
    • 4 łyżki płatków owsianych

PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotujmy mleko oraz dosypmy powoli kaszę mannę.
  2. Gdy kasza zgęstnieje do pożądanej konsystencji, zdejmijmy garnek z gazu.
  3. Wlejmy gotową zupkę na talerz oraz dodajmy płatki owsiane.
  4. Udekorujmy malinami.

Wartość odżywcza porcji:

  • 11,58 g Białka
  • 4,88 g Tłuszcze
  • 53,98 g Węglowodanów
  • 2,62 g Błonnika
  • 144,2 kcal

Drugie śniadanie (około 10:00)

PÓŁ JABŁKA + JEDNA MAŁA GRUSZKA

Wartość odżywcza:

  • 0,8 g Białka
  • 0,4 g Tłuszcze
  • 32,2 g Węglowodanów
  • 6,2 g Błonnika
  • 136 kcal

 

Zupa na obiad (około 12:00) oraz (około 14:00)

GRYCZANA NA ŻEBERKACH – Zalecane spożycie 2 porcji

SKŁADNIKI (na 6 porcji)

    • 2l wody
    • 6 dużych ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 1 duża cebula
    • 1 mała puszka groszku zielonego
    • 5 żeberek wieprzowych
    • 20 dag kaszy gryczanej
    • Natka pietruszki
    • 3 liście laurowe
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • Mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami
    • Sól himalajska
    • Pieprz Cayenne

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyj i pokrój żeberka, następnie dodaj je do garnka z wodą i przyprawami.
  2. Gdy żeberka będą lekko miękkie, dodaj pokrojone w kostkę warzywa, odsączony i umyty groszek oraz uprzednio opłukaną pod zimną wodą kaszę.
  3. Gotuj do miękkości.
  4. Podaj na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wartość odżywcza 2 porcji (2x330g):

  • 45,90 g Białka
  • 51,36 g Tłuszcze
  • 93,9 g Węglowodany
  • 14,36 g Błonnika
  • 1 022 kcal

Zupa na podwieczorek/ deserowa (około 16:00)

MIGDAŁÓWKA

SKŁADNIKI

  • 1,5l mleka 2%
  • 2-3 łyżki rodzynek
  • 1,5 szklanki słodkich migdałów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • ¾ szklanki ryżu
  • Sól

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Opłucz ryż i ugotuj go w osolonej wodzie, na małym ogniu, często mieszając.
  2. Odcedzić ugotowany ryż (powinien być sypki)
  3. Sparz migdały, a następnie zdejmij z nich skórkę.
  4. Zmiksuj obrane migdały.
  5. Następnie sparz rodzynki i odsącz z nich wodę.
  6. Gotuj mleko na wolnym ogniu, dodaj masło, migdały, rodzynki i ryż.
  7. W razie potrzeby dopraw, wedle uznania 🙂

Wartość kaloryczna porcji:

  • 12,22 g Białka
  • 22,92 g Tłuszcze
  • 42,5 g Węglowodanów
  • 5,38 g Błonnika
  • 402,4 kcal

Zupa na kolację (4 godziny przed snem) (około 18:00) oraz (około 20:00)

CUKINIA W CHILLI – Zalecane spożycie 2 porcji

SKŁADNIKI (na 5 porcji)

  • 2l wywaru rosołowego (ugotowanego na kościach)
  • 1/2 dużej cukinii
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka octu balsamico
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • Sól himalajska
  • Pieprz świeżo mielony
  • Natka pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE

  1. Do wywaru rosołowego dodaj obrane i pokrojone w kostkę warzywa – cukinię, marchewkę, pietruszkę, seler oraz papryczki chilli.
  2. Gotuj 7-10 min razem z kminem rzymskim, solą i pieprzem.
  3. Pod sam koniec gotowania, do zupy dolej ocet balsamiczny.
  4. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

 

Wartość odżywcza 2 porcji (2x400g):

  • 21,24 g Białka
  • 9,32 g Tłuszczy
  • 17,52 g Węglowodanów
  • 8,6 g Błonnika
  • 238,92 kcal

Bezpośrednio przed snem

SZKLANKA WODY PRZEGOTOWANEJCIEPŁEJ Z ŁYŻECZKĄ MIODU

Wartość odżywcza:

  • 0,1 g Białka
  • 19,9 g Węglowodanów
  • 80,4 kcal

 

Dodatkowo w ciągu dnia zaleca się spożycie:

  • (opcjonalnie) 2 mniejsze kawy z 1 łyżeczką cukru oraz mlekiem – 64 kcal
  • Napary ziołowe
  • Herbaty owocowe
  • Woda z pokrojonymi, świeżymi owocami.

 

🙂 smacznego 🙂




Kategorie: Blog

-->
Odchudzanie bez efektu jo-jo